Meniu

Documente necesare la aeroport

Documente necesare la aeroport

 

Cartea de identitate
Călătoria în statele membre ale U.E. sau ale spațiului Schengen se poate face cu folosind cartea de identitate valabilă, în care este înscrisă cetățenia posesorului. Atenție: cărțile de identitate emise înainte de 2009 nu menționează acest aspect. Înainte de planificarea călătoriei, vă sfătuim să verificați tipul de carte de identitate pe care îl aveți. Autoritățile vamale pot refuza îmbarcarea pasagerilor care posedă cărți de identitate ce nu menționează cetățenia pasagerului.

Pașaportul
Ministerul Afacerilor Externe recomandă tuturor cetățenilor români care călătoresc în străinătate utilizarea unui pașaport valabil pe toată durata călătoriei, chiar și în cazul deplasării într-o țară membră a spațiului Schengen.

 • în cazul călătoriilor din afara zonei Euro, pașaportul trebuie să fie valid cel puțin încă 3 luni de la data sosirii în țara străină;în cazul călătoriilor în afara spațiului UE, fiecare pasager este responsabil să verifice dacă întrunește condițiile pentru a călători în aceste state;
 • dacă la graniță sau la controlul de securitate se constată că pașaportul este expirat sau în stare proastă, pasagerului i se poate refuza îmbarcarea fără a putea cere despăgubiri;
 • documentul de identitate valid (pașaport sau carte de identitate) este absolut obligatoriu pentru călătoriile în afara României.


Viza

 • înainte de a pleca într-o călătorie, verificați cerințele legate de viză ale țării respective;
 • verificați, de asemenea, și condițiile referitoare la viză ale țărilor pe care le tranzitați sau în care aveți escale;
 • pasagerii ale căror vize nu sunt în regulă pot fi refuzați la îmbarcare fără a avea dreptul la despăgubiri;
 • puteți consulta o listă a țărilor în care este necesară viza turistică aici; cu toate acestea, informațiile despre viză trebuie verificate pe site-ul Ministerului de Externe.

De asemenea, consultanții noștri vă pot oferi informațiile necesare referitoare la viză. Rețineți însă că eSKY nu este responsabil de rezolvarea situațiilor legate de viză ale pasagerilor.

Numărul rezervării/ biletului de avion
Biletul electronic: în cazul biletului electronic, numărul sau codul de rezervare este necesar la aeroport pentru emiterea tichetului de îmbarcare. Chiar dacă pasagerul prezintă actul de identitate, alocarea locului în avion și emiterea tichetului de îmbarcare se face pe baza codului sau al numărului de rezervare. In caz contrar, pasagerului i se poate refuza îmbarcarea.
Biletul imprimat pe hârtie: în cazuri din ce în ce mai rare, pasagerului i se poate solicita la aeroport prezentarea biletului de hârtie emis de operator sau de agentul de turism care a efectuat rezervarea. Acesta trebuie prezentat la check-in, în caz contrar pasagerului putându-i-se refuza îmbarcarea fără dreptul de a cere despăgubiri.

Alte documente

În situații speciale, pasagerilor li se cere să aibă asupra lor documente suplimentare, prezentarea acestora la controlul de securitate fiind condiția pe baza căreia se face îmbarcarea. Această categorie de documente poate include:

 • certificatul veterinar sau carnetul de sănătate în cazul transportului animalelor;
 • avizul medicului pentru  zbor pentru femeile însărcinate;
 • permis de port-armă (în cazul armelor de vânătoare);
 • fișa de vaccinare (dacă e cazul);
 • împuternicire pentru însoțirea unui minor.

Lipsa unui document într-o situație în care regulamentul companiei aeriene specifică acest lucru atrage după sine posibilitatea refuzului la îmbarcare fără dreptul de a cere despăgubiri. Pasagerul este singurul responsabil pentru informarea asupra documentelor necesare în timpul unei călătorii.
Dacă aveți întrebări, vă rugăm să ne lăsați un mesaj în secțiunea de contact de pe site. Solicitarea dvs. va fi tratată cu prioritate și vom reveni cu un răspuns cât mai curând posibil.

Sfaturile și recomandările incluse în acest articol au caracter informativ și ajutător și nu pot constitui referință pentru reclamații împotriva eSky.ro.

Ați găsit informația pe care o căutați în acest articol? Da | Nu
Consider că acest articol:
Vă mulțumim pentru feedback!