Meniu

Drepturile și obligațiile pasagerului

Drepturile și obligațiile pasagerului

Drepturile pasagerilor în caz de refuz la îmbarcare, întârzierea sau anularea zborului au fost stabilite prin Regulamentul CE nr.261/2004 al Parlamentului și Consiliului Europei și prin Consiliul de la 11 februarie 2004. In acest document sunt prevăzute condițiile de rambursare și compensațiile pe care companiile aeriene trebuie să le plătească pasagerilor în situații speciale ca cele de mai sus.

Compania aeriană poate refuza îmbarcarea unui pasager dacă acesta nu respectă regulile stabilite de operator prin regulament sau dacă:

  • se află sub influența alcoolului;
  • încearcă să aducă la bord obiecte interzise sau care constituie o amenințare pentru securitatea celorlalți pasageri sau pentru zbor;
  • dacă pasagerul nu se supune celor descrise în Condițiile de rezervare ale operatorului, iar din această cauză i se interzice îmbarcarea, acesta nu are dreptul la compensații din partea companiei aeriene. 

Ce este suprarezervarea (overbooking)?
Suprarezervare (overbooking) este practica prin care companiile aeriene vând mai multe bilete de avion decât locuri disponibile în aeronavă. In acest mod se realizează compensarea situațiilor de no-show (atunci când un pasager, din motive independente de compania aeriană, nu apare la îmbarcare, lăsându-și locul liber în avion) și se alocă locuri la bord pasagerilor care altfel nu ar putea să-și rezerve un zbor.

Companiile aeriene calculează procentul mediu de ocupare al aeronavelor pentru un anumit zbor pentru a determina numărul de locuri suprarezervate. Dacă pentru un zbor suprarezervat apar toți pasagerii, compania aeriană este obligată să găsească locuri disponibile pasagerilor suplimentari la bordul altei aeronave sau să plătească despăgubiri. Acestea pot varia de la 125 la 600 de euro, iar dacă e cazul, cazare pentru situațiile în care pasagerilor respectivi le sunt găsite locuri pentru un zbor a doua zi.

Conform Regulamentului CE 261/2004, dacă un pasager este refuzat la îmbarcare din vina operatorului, acesta din urmă trebuie să suporte cheltuielile asociate cu anularea sau întârzierea cursei. 

Rețineți!
Î
n cazul refuzului la îmbarcare, pentru a primi compensațiile de la operator, pasagerul trebuie să apară în timp util la check-in.
Cea mai bună metodă de a evita neplăcerile create de refuzul la îmbarcare – din vina companiei aeriene sau a pasagerului – este de a achiziționa o asigurare de călătorie.

Anularea zborului
În cazul anulării sau amânării unui zbor, companiile aeriene sunt obligate să găsească soluții alternative pentru pasageri sau să returneze costurile biletului de avion.
În plus, operatorul este obligat să furnizeze pasagerilor mâncare și cazare dacă zborul a fost amânat pentru a doua zi. Excepție fac cazurile în care operatorul specifică în Termenii și condițiile de rezervare că își rezervă dreptul de a nu achita aceste obligații.

Dacă pasagerul unei curse anulate cere rambursarea costului biletului, compania aeriană este obligată să achite suma în termen de 7 zile de la primirea cererii de rambursare.

Suplimentar, pasagerii pot cere compensații de la compania aeriană în valoare de 125 până la 600 de euro, în funcție de lungimea rutei. Singura condiție pentru ca pasagerul să primească despăgubirile este apariția în timp la check-in.

Întârzieri semnificative ale zborurilor
În funcție de lungimea cursei, dacă întârzierea este mai mare de 2 până la 4 ore, operatorul trebuie să achite pasagerilor suma ce acoperă mâncarea, cazarea și alte cheltuieli de strictă necesitate apărute în acest interval. Singura condiție pentru ca pasagerii să primească aceste compensații este prezența în timp util la check-in.

Dacă întârzierea este mai mare de 5 ore, pasagerul este îndreptățit să ceară contravaloarea biletului de avion și compensații suplimentare.
Cea mai bună metodă de a evita neplăcerile cauzate de întârzierea zborului este achiziționarea unei asigurări de călătorie.
Dacă aveți întrebări, vă rugăm să ne lăsați un mesaj în secțiunea de contact de pe site. Solicitarea dvs. va fi tratată cu prioritate și vom reveni cu un răspuns cât mai curând posibil.

Sfaturile și recomandările incluse în acest articol au caracter informativ și ajutător și nu pot constitui referință pentru reclamații împotriva eSky.ro.

Ați găsit informația pe care o căutați în acest articol? Da | Nu
Consider că acest articol:
Vă mulțumim pentru feedback!